Hoe word je precies een tycoon? Wat scheidt een tycoon van alleen een gewone oude super succesvolle zakenmens? Is het hun niveau van ambitie? De breedte van hun invloedssfeer? De grootte van hun bankrekening? Of is het een combinatie van al het bovenstaande? Nederlandse ondernemer John de Mol kan een antwoord voor u hebben. Met een waanzinnig succesvol internationaal bedrijf, een jet-setting privéleven en een beter dan gemiddelde uiterlijk, lijkt deze rijke Nederlandse mediatycoon het allemaal te hebben.
Dus hoe verdiende John zijn miljarden? Wall Street? Private Equity? Tech IPO? Nee, nee en nee. John de Mol verdiende zijn fortuin door reality -tv -shows te maken. Big Brother, The Voice, Fear Factor … Dit zijn slechts enkele van de creaties van John de Mol en zijn productiebedrijven Endemol en Talpa. Endemol alleen was zo succesvol dat de Spaanse telecombedrijf Telefonica in 2000 het voor kocht $ 5,3 miljard. Tegenwoordig is John de Mol persoonlijk waard $ 2,2 miljardwaardoor hij de derde is rijkste persoon in Nederland. En het komt allemaal door Reality Television. Dit is hoe een man uit Nederland reality -televisiecompetities naar het volgende niveau bracht, en waarom hij absoluut het verdient om een tycoon te worden genoemd.
John de Mol, Jr., ook bekend als Johannes Hendrikus Hubert de Mol, Jr., werd geboren in Den Haag, Nederland op 24 april 1955. Hij begon zijn professionele carrière als producent in de vroege jaren ’70. Het grootste deel van zijn werk was in de beginjaren voor spelshowprogramma’s en vroege reality-televisieprojecten zoals “Te Land, Ter Zee En in de Lucent”, waarin willekeurige mensen van de straat werden gekozen en vertelden om een go-kart te bouwen uit materialen die ze werden overhandigd. Ze wonnen of verloren vervolgens op basis van hoe ver hun go-cart kon reizen op land, lucht of zee. Hij produceerde ook voor “Showbizzquiz”, een spelshow die televisie en filmkennis testte. Vanaf het midden van de jaren 80 begon hij ook dramatische series en komedies toe te voegen aan zijn producerende cv.
Tegen het midden van de jaren 90 was hij een van de meest succesvolle producenten van Nederland geworden en was hij zijn eigen bedrijf, John de Mol Poduckties gelanceerd. Hij fuseerde met een ander mediabedrijf om te creëren Endemolen de twee bedrijven werkten samen en afzonderlijk om shows te ontwikkelen. In 1997 explodeerde hij naar de internationale televisiescene en is sindsdien niet meer vertraagd. In de loop van de afgelopen 17 jaar is hij de primaire maker en/PR -producent geweest achter vijf reality -televisieproducties die internationale franchises zijn geworden.
“Big Brother”
Ontwikkeld tussen 1997 en 1999, was dit de eerste show die John de Mol, Jr. op de internationale kaart plaatste. “Big Brother” is sindsdien uitgebreid naar 50 franchises, en er zijn versies uitgezonden in Vietnam, de VS, het VK, Thailand, Zweden, Spanje, Slovenië, Portugal, Roemenië, Polen, de Filippijnen, Noorwegen, Mexico, Italië, Duitsland, de Tsjechische Republiek en vele andere landen. Er zijn beroemde versies, VIP -versies en verschillende speciale edities geweest om kijkers terug te houden. Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoeveel geld de “Big Brother” -franchise in de loop der jaren had verdiend, is de advertentie -inkomsten uit de Britse editie voldoende om een klein land te kopen. Volgens de Guardian rekent de Britse versie van “Big Brother” in bijna 200 miljoen GBP aan advertenties elk jaar.
“Angstfactor”
Hij volgde het succes van “Big Brother”, door “Fear Factor” te lanceren (“nu of Neverland” in Nederland). De combinatie van realitywedstrijd en gross-out fest bleek een grote hit bij het publiek te zijn, en de productie breidde zich uit naar 25 andere landen, waaronder Albanië, Australië, Chili, Finalnd, Griekenland, India, Maleisië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. De laatste aflevering werd uitgezonden in 2012. Het programma is echter blijven genereren door een aantal showgerelateerde merchandise, waaronder een videogame, verschillende boeken en zelfs snoep. Het verdiende $ 600 miljoen USD in advertentie -inkomsten tijdens de eerste zes seizoenen.
“1 vs. 100”
In Nederland genaamd “Een Tegen 100” toen het in 2000 werd gelanceerd, kreeg het al snel legioenen fans en breidde het zich uit naar meerdere markten. Het publiek leek overal te houden van het idee om “de menigte” te verslaan, en “1 vs. 100” is uitgezonden, of wordt nog steeds uitgezonden in Abu Dhabi, Wit -Rusland, Bulgarije, Frankrijk, Griekenland, Hong Kong, Italië, Rusland, Zuid -Korea, Zwitserland, het VK en de VS.
“Deal of geen deal”
De show begon in 2000 in Nederland te worden uitgezonden en verspreidde zich snel. Gebaseerd op programma’s als “Let’s Making a Deal“, “deal of geen deal” omvat meer dan wat dan ook, en is over de hele wereld enorm populair geweest. Tot op heden zijn variaties op de show uitgezonden in 60 landen. Het succes van de show, en veel van de andere endemol -eigenschappen resulteerden in het aanbod van Time Warner $ 1,4 miljard USD om het bedrijf te kopen. John de Mol en zijn medewerkers waren niet geïnteresseerd in verkopen.
“The Voice”
Een groot deel van de reden dat ze misschien niet geïnteresseerd waren in het verkopen van hun bedrijf aan Time Warner in 2011, was dat ze op het punt stonden de Amerikaanse versie van hun populaire Singing Reality Competition Show, “The Voice” te lanceren. De originele versie, “The Voice of Holland” begon in 2010 te worden uitgezonden. Het is sindsdien uitgebreid naar 55 landenen is de meest populaire reality -zangwedstrijd in bijna allemaal. De show is zo populair in de VS, dat het uitzenden van een AD van 30 seconden tijdens zijn uitzending iets minder dan $ 270.000.
Dit zijn slechts enkele van de programma’s die John de Mol, Jr. heeft gemaakt en/of geproduceerd. In 2000, nadat hij met succes alle bovengenoemde series heeft gelanceerd, verkocht hij zijn aandelen in Endemol. (Hij kocht later terug.) Hij lanceerde ook zijn eigen televisiestation, Talpa Media Holding en een muziekbedrijf genaamd Talpa Music. Hij heeft onlangs Talpa Music verkocht aan BMG. Hij heeft momenteel verschillende succesvolle dramatische series en ontwikkelt een nieuwe realityshow genaamd “Utopia”. Het programma wordt gefactureerd als een kruising tussen “Survivor” en “Big Brother”. Dus wat maakt een tycoon? Het lijkt iets te maken te hebben met massaal en consistent succes dat iedereen probeert na te streven. Dat, en het vergaren van een $ 2 miljard fortuin, door het maken van hit -televisieshow na hit tv -programma’s. Hij is nu de 3e rijkste persoon in Nederland, en er is een eerlijke kans dat hij steeds rijker wordt.